Vindlande gångar i TV-huset på Oxenstiernsgatan i Stockholm…

…nästan svart. Men så rycks en dörr upp och där i ljuset står Ragnar Dahlberg. Känd profil från alla Café-programmen som dragit miljoner TV-tittare – och min mormor Lilys idol. Jag skulle göra ett programledartest. För magasinsprogrammet Go´Kväll i SVT som skulle utökas med två nya programledare. Blev sminkad av flinka och vänliga händer i en värld långt borta från min vardag på radion. Ragnar frågar på. Jag svarar, något torr i halsen. Jag får intervjua honom också. Vänliga människor ler emot mig, efteråt. Jag går hem genom ett snöigt Stockholm, den där januarikvällen. Och hör ingenting på tre veckor. Blev inget, tänkte jag. Men så ringer telefonen: Jobbet är ditt!

Fråga Doktorn

Året var 2003, åtta tjejer hade kallats till Värmland för ett ”pröve”. Jag var en av dem. I förrummet satt en glad tjej med håret uppsatt i tofs. Det var första gången som Gunilla och jag möttes. Jag hade läst på vad låtsasprogrammet skulle innehålla, och så gjorde vi vårt första möte inför kamerorna. Projektledaren Eva Lindgren var, och är, en varm och snäll människa – och jag har alltid gillat snällt folk. Så vi klickade direkt. Alla tre. Dagen efter ringde telefonen hemma hos mig i Stockholm. Nu har det gått 15 år. I december 2017 gjorde vi vårt 500:de och 501:a program tillsammans i Sveriges Television. Fortfarande samma tjejer längst fram, som har en publik på 800.000 till 1,2 miljoner varje måndagskväll från augusti till maj. Tack till alla tittare! Tack för allt stöd!

”Den 26 oktober 2021 nådde programledaren Suzanne Axell och programmet ”Fråga Doktorn” i SVT en rejäl milstolpe.”

”Då har man gjort 600 inspelade TV-program sen starten och Suzanne har arbetat som programledare sen år 2003 – 18 år och 36 TV-säsonger. Det är en liten bit svensk TV-historia som skrivits.”
– Det har varit kul, utmanande, roligt men också tufft med mycket hårt arbete, under dessa år, säger Suzanne själv.” Så många mil, så många år”, för att citera Sven-Ingvars…
”Suzanne Axell minns höjdpunkter som intervjuerna med Jerry Williams, Kikki Danielsson som drog rekordpublik, världsfotografen Lennart Nilsson, Engla Höglunds mamma Carina, Rickard Wolf och skådespelerskan Kim Anderzon som hade bara några få dagar kvar i livet när hon gjorde sin sista intervju, utfrågad av Suzanne.”

– Det är så magnifikt många människor som jag har fått förmånen att lära känna lite grann, och fått intervjua, och så här inför vårt 600:de jubileum vill jag tacka dem alla! Utan dem – och vår fantastiska engagerade publik – hade vi inte varit något alls. Så tack för allt stöd och alla ryggdunkar ”på stan” – det har varit fantastiskt!

bilder från programmen

ALLA MOT ALLA

Alla mot alla med Filip och Fredrik är ett svenskt TV-program på Kanal 5 som hade premiär den 4 mars 2019. I varje program tävlar två lag, med två medlemmar per lag. I finalen av ”Alla mot alla” stod Olof Lundh och Martin ”E-Type” Eriksson mot David Sundin och mig. Det hela slutade med att jag och David vann med 68-50. Det kändes jättekul, fantastiskt och oväntat. Jag tror varken David eller jag hade tänkt oss att vi skulle ta oss hela vägen igenom det här, men vi tog liksom bit för bit, och på den vägen är det.

Go Kväll

I mars 1999 var det dags för debuten. Siw Malmqvist var gäst den våren och minns sändningen med glimten i ögat, allt gick bra och tre och ett halvt år med ständiga direktsändningar, blev det till slut. I Norrköping och i Umeå. Underbara arbetskamrater! Ragnar blev snart Ragge, och min vän. Gav bussiga och bra tips: ”När du tittar in i kameraögat, tänk på någon du verkligen gillar”. Det tipset har jag haft mycket nytta av. Tack Ragge! 2003 tog livet en ny vändning. Nya hälsoprogrammet ”Fråga Doktorn” i SVT behövde en programledare….

bilder från programmen